- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТЕЛК- ПЕНСИЯ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
ТЕЛК- ПЕНСИЯ
Здравейте
Инвалид съм с придружител и инвалидноск96%. Родена съм през 1945г.
ТЕЛК-а ми изтича края на 2004г. Когато ме освидетелстваха ми казаха че поради болестите вероятно Телка ми е доживотен.Вярно ли е и ако не е какво трябва да предприема. Трябва ли да внасям отново здравни осигуровки докато се освидетелствам или от НОИ ще продалжат автоматично пенсиата и осигуровките.
Благодаря предварително.
Инвалид съм с придружител и инвалидноск96%. Родена съм през 1945г.
ТЕЛК-а ми изтича края на 2004г. Когато ме освидетелстваха ми казаха че поради болестите вероятно Телка ми е доживотен.Вярно ли е и ако не е какво трябва да предприема. Трябва ли да внасям отново здравни осигуровки докато се освидетелствам или от НОИ ще продалжат автоматично пенсиата и осигуровките.
Благодаря предварително.
- КАПКА ТЕББАЛ
Re: ТЕЛК- ПЕНСИЯ
след като изтича в края на 2004 г. ще трябва да се явиш на ново на ТЕЛК ,получавал ли си писмо кога да се явиш ,като те освидетелстват сега пак ще подаваш д-ти за пенсия и т.н. ,разбира се че ще продължи ,е ако те освидетелстват някой месец по късно ,ще си получиш пенсията със задна дата накуп
- donna
- Старши потребител
Здравейте,
Наскоро излязох от болница с епикриза: дископатия Л5-С1; Лумбаго; Хроничен Пиелонефрит. Какъв процент нетрудоспособност мога да получа за тези заболявания?
Наскоро излязох от болница с епикриза: дископатия Л5-С1; Лумбаго; Хроничен Пиелонефрит. Какъв процент нетрудоспособност мога да получа за тези заболявания?
- Irina Yovcheva
това го определя ТЕЛК ,те са специалистите , тук никой няма да може да ви отговори най-малкото щото не е лекар
- донна2
Gospojo Yovcheva,
Vuv Naredba za ekspertiza na rabotosposobnostta/NER/ e opredeleno kakuv % invalidnost e vasheto zaboljavane.
No za da razberete, osven kato pro4etete NER ste trjabva lekarja, pri koito se lekuvate da vi izgotvi Protokol za javjavane na TELK , kato se poso4va vsi4ki medizinski obosnovki za zaboljavaneto vi. V slu4ai, 4e imate i drugi zaboljavanija, vurvete pri suotvetnija spezialist za da vi napravjat vtori Protokol za TELK. Podaite molba v kartotekata na TELK i 4akaite da polu4ite pismo, s koeto ste vi pokanjat da se javite na pregled, saedno sus ZJALATA dokumentazija, kojato e pri vas za zaboljavanijata vi. Oste sustija den ste vi izdadat Ekspertno reschenie na TELK, v koeto ste imate suotvetnija % na zagubena rabotosposobnost. Ako ne ste dovolna ot opredelenija %, vuv 14 -dneven srok objalvaite pred NELK/Nazionalnata eksp. lekarska komisija/- Sofija.
Uspech!
Vuv Naredba za ekspertiza na rabotosposobnostta/NER/ e opredeleno kakuv % invalidnost e vasheto zaboljavane.
No za da razberete, osven kato pro4etete NER ste trjabva lekarja, pri koito se lekuvate da vi izgotvi Protokol za javjavane na TELK , kato se poso4va vsi4ki medizinski obosnovki za zaboljavaneto vi. V slu4ai, 4e imate i drugi zaboljavanija, vurvete pri suotvetnija spezialist za da vi napravjat vtori Protokol za TELK. Podaite molba v kartotekata na TELK i 4akaite da polu4ite pismo, s koeto ste vi pokanjat da se javite na pregled, saedno sus ZJALATA dokumentazija, kojato e pri vas za zaboljavanijata vi. Oste sustija den ste vi izdadat Ekspertno reschenie na TELK, v koeto ste imate suotvetnija % na zagubena rabotosposobnost. Ako ne ste dovolna ot opredelenija %, vuv 14 -dneven srok objalvaite pred NELK/Nazionalnata eksp. lekarska komisija/- Sofija.
Uspech!
- tanya-Ruse
Свекърва ми е родена през 1934 г. През ноември 2004 г. изтече срока на решението на ТЕЛК - Пазарджик, което удостоверява инвалидност 91 % . Писмо до този момент не е получила. Какво трябва да предприемем?
- Пепа Филина
Инвалид съм II -ра група с инвалидност 79%.
ТЕЛК-а ми изтича края на V.2005г .Трябва ли отново да се явявам на ТЕЛК -а ми е доживотен, съгласно новите промени в закона.
ТЕЛК-а ми изтича края на V.2005г .Трябва ли отново да се явявам на ТЕЛК -а ми е доживотен, съгласно новите промени в закона.
- Румяна
Инвалид съм II -ра група с инвалидност 79%.
[%sig%]
[%sig%]
- Румяна
От 1990г. съм пенсионер по възраст. През месец март 2004г. подадох документи за ТЕЛК. На 10.01.2005г. минах пред ТЕЛК и ми дадоха 96% инвалидност с право на придружител.Интересува ме от коя дата имам право на допълнителните средства за придружител- от датата на подаване на заявлението за ТЕЛК или от датата минаване на ТЕЛК?
- ЖИВКО АВРАМОВ
Ami dokolkoto sam zapoznat, bi trqbvalo dopalnitelnite sredstva da se otpuskat ot datat na podavane na molbata /t.e. sas zadna data/ v slu4aq -mart 2004g/ no za pogolqma dostovernost shte proverq dopalnitelno. Moje da mi ostavite nqkakva vrazka s vas na e-mail-a: radi_9@yahoo.com
- radi_9
Ако сте навършили възрастта за отпускане на пенсия за изсл. време и старост (не знам последно точно колко е), и Вашата пенсия се отпуска пожизнено.
- Койчо от Конаре
Инвалид съм ІІ група пожизнено. Въпросите и отговорите по въпроса да ТЕЛК-пенсия ме смутиха.Досега не съм получавал писмо да отида на преглед,но и аз не съм подавал молба за това. Трябва ли отново да се преосвидетелствувам и в кой закон го пише това ?
- Иван
Ако групата Ви е определена пожизнено - ако така пише в решението - няма нужда да се преосвидетелствате, разбира се. Освен ако не искате по-висок процент намалена работоспособност.
Ако не е пожизнено, а е за срок, но в срока на решението сте навършили пенсионна възраст, тогава пенсията по инвалидност Ви се отпуска пожизнено, независимо от срока на решението. След като той изтече, ТЕЛК няма повече да Ви вика, защото той вика служебно само когато се налага във връзка с пенсия, а Вашата пенсия ще е вече пожизнена. Също така пожизнено сте освободен от данък МПС, пожизнено имате право на социални помощи като за инвалид (ако отговаряте, разбира се, на другите условия за соц. помощи), и т.н. Но може да Ви се наложи във връзка с някакви други придобивки (актуален пример са безплатните винетки), за които такова пожизнено ползване след изтичане на срока на решението не е предвидено. Тогава ще трябва да подадете молба за ново освидетелстване, смятам (има хора, които са на обратното мнение - че не трябва, но не виждам с какво могат да се аргументират).
Кодекс за социално осигуряване - за пенсиите, чл. седемдесет и някой. Наредба за експертизата на работоспособността - за реда за явяване на ТЕЛК и за сроковете на решенията. Закон за здравето - чл. 101 и § 3 от преходните разпоредби.
Ако не е пожизнено, а е за срок, но в срока на решението сте навършили пенсионна възраст, тогава пенсията по инвалидност Ви се отпуска пожизнено, независимо от срока на решението. След като той изтече, ТЕЛК няма повече да Ви вика, защото той вика служебно само когато се налага във връзка с пенсия, а Вашата пенсия ще е вече пожизнена. Също така пожизнено сте освободен от данък МПС, пожизнено имате право на социални помощи като за инвалид (ако отговаряте, разбира се, на другите условия за соц. помощи), и т.н. Но може да Ви се наложи във връзка с някакви други придобивки (актуален пример са безплатните винетки), за които такова пожизнено ползване след изтичане на срока на решението не е предвидено. Тогава ще трябва да подадете молба за ново освидетелстване, смятам (има хора, които са на обратното мнение - че не трябва, но не виждам с какво могат да се аргументират).
Кодекс за социално осигуряване - за пенсиите, чл. седемдесет и някой. Наредба за експертизата на работоспособността - за реда за явяване на ТЕЛК и за сроковете на решенията. Закон за здравето - чл. 101 и § 3 от преходните разпоредби.
- Койчо от Конаре
Ако е изпуснат срока на обжалване пред НЕЛК
Ако е изпуснат 14-дневния срок за обжалване пред НЕЛК, кога отново може да се има право за явяване пред ТЕЛК или пред НЕЛК. Колко време трябва да мине, какъв е реда точно?
- Диди
Здравейте,интересува ме какви са условията да се мине ТЕЛК,трябва ли да имам някакъв осигурителен стаж,въобще всичко което ми е нужно,защото с нищо не съм наясно?
- krasinka
- Нов потребител
krasinka написа:Здравейте,интересува ме какви са условията да се мине ТЕЛК,трябва ли да имам някакъв осигурителен стаж,въобще всичко което ми е нужно,защото с нищо не съм наясно?
Основните нормативи,регламентиращи преминаването през ТЕЛК са:
1.ПРАВИЛНИК за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза на работоспособността и на регионалните картотеки на медицинските експертизи
Приет с ПМС № 97 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005
2.НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността
Приета с ПМС № 99 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г.
От тук не е възможно изцяло да се изнесе съдържанието на тези два норматива,препоръчваме Ви подробно да се запознаете с тях-относно прегледите и подготовката на документите Ви за явяване през ТЕЛК
- gosho72
- Потребител
Какви документи ми трябват да се явя на ТЕЛК?
- krasinka
- Нов потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|