начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Само "парична" ли може да бъде издръжката при разв

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Само "парична" ли може да бъде издръжката при разв

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 12:24

Първо искам предварително да се извиня за това, че пак отварям темата за издръжките. Прегледах доста от написаното в този форум, но не оркрих отговор на въпроса, който ме интересува. Ситуацията е следната: след развода детето остава при единия родител, а другия плаща издръжка /при това доста повече от присъдената/. Проблема е, че родителя при който е детето използва парите не за нуждите му /на детето/ т. е. за дрехи, обувки и т.н.. Ако родителя, който плаща издръжката сам купи необходимото и представи фактури, това може ли да се счита за част от дължимата издръжка? Или парите да се внасят в детски влог? Т.е. да е сигурно , че се използват наистина за детето.

Благодаря предварително!
amata
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 12:36

Ако родителя, който плаща издръжката сам купи необходимото и представи фактури, това може ли да се счита за част от дължимата издръжка?

Според мен - да. Независимо, че общото правило е: длъжникът, който дължи в пари, не може сам да трансформира задължението си в нещо различно от пари. Но тук парите имат "целево" ;-) предназначение. Идеята на паричната издръжка (т.е. когато не е натурална) е, че просто поради обстоятелствата е по-трудно тя да се дава в натура. Но щом последното е възможно и щом се осигуряват наистина нещата, от които детето има нужда...

Или парите да се внасят в детски влог?

Не мисля, че може. Те са за текущата издръжка на детето. Нищо, че бях чела едно решение преди време (наказателно) според което внасянето на сумите за издръжката в детски влог не е неплащане на издръжка. Но тук става дума за друго - за наказателна отговорност.

Проблема е, че родителя при който е детето използва парите не за нуждите му /на детето/ т. е. за дрехи, обувки и т.н.

Добре, де, ама не вярвам все пак детето да ходи голо и босо. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 12:55

Благодаря!
Не, детето не е босо и голо , но при издръжка в размер 60 лв, се пращат 300 - 400 лв месечно, които другия родител използва за себе си. А нали идеята е те да са за детето.
Благодаря Ви. Мнението Ви ми е в помощ.
amata
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 13:41

Да, ама част от парите трябва да ги вземе мама, за да купи дрешки, книжки и други полезни неща, които детето няма да си купи само. А вземе ли ги мама, се връщаме в началото на въпроса. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 14:12

В случая детето е на пет години и няма как само да разполага с парите от издръжката.
amata
Нов потребител

Мнениеот poul » 29 Май 2007, 14:36

Плащайте това за което сте осъден, а с другото купувайте вещи и храна за детето. Това е. :D
poul
Младши потребител

Назад към Семейни казуси