начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2010, 18:45

След преглед на картинките коригирам мнението си. Вратичката в чл. 38 (5) от ЗУТ продължава да е широко отворена. Не е необходимо съгласие от съседа. Чудесно кафене ще стане! Желая Ви успех!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:47

Бях в общината преди 10 дни. От там ме пратиха в кметството по район.
От всякъде получавам по малко информация........Накрая когато събера парчетата може и да наредя пъзела.Със сигурност знам че няма да успея за 2 месеца.Но се надявам че няма да ме мотат по бюрата на служителите.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:58

Нали ще има проект и преди да се пусне в експлоатация се замерват факторите на работната среда за всеки обект! А между магазин и кафене разликата не е в нормата на децибелите и "другите замърсявания", а съвсем в друго направление :idea:
Кое е другото направление ???
grizlio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2010, 19:03

@grizlio:
Офертата Ви е повече от прилична. Цената за "конструктивна експертиза" е леко завишена, но - здраве да е. Липсват обаче проекти по частите "ПБЗ" (план за безопасност и здраве) и "технологична" (за обзавеждането и оборудването на кафенето), а също и цена за съгласуването им със съответните СДКО. Това би добавило още около 600 лв към общата сума. Адвокатският хонорар следва да е близък по размер с този за архитектурното заснемане, ако искате да имате що-годе прилична юридическа защита.
Отново желая успех!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 11 Фев 2010, 03:57

На вниманието на колегите:
grizlio написа:Оказа се че парцела няма скица в кадастъра и сега собствениците се занимават с това.

Може би не парцела, а евентуална пристройка към сградата.Какво са делили и какво ли пише в НА?
magodeoz написа:Вратичката в чл. 38 (5) от ЗУТ продължава да е широко отворена.

Да, но от изчетеното до тук, grizlio все още не дава доказателства, че наема за преустройство магазин.Даже и по делба да е жилище - мезонет, все пак сградата е една (независимо как се разделя по вертикала и хоризонтала), имота също е един, т.е. има съсобственик. Струва ми се, че като нищо може да попадне в хипотезата на чл 38(4) - съгласие от съсобственика. Освен ако не си учредят изрично правото на ползването на имота, гарантиращо достъпа до отделните входове, което пак си е съгласие от съсобстеника! Знам ли :!:
grizlio написа:това е и най-ниската оферта която получих за изготвяне на документите.

Защо е това архитектурно заснемане? Нали е имало реална делба(не виртуална)- значи има проект по нива с мокри печати (както се прави). Направо проект за преустройство. А това изследване на структурата в дълбочина при архитектурното заснемане - какво ли е :?
Има още ......., но май най-добре е съвета на:
simted написа:Обърнете се към надзорна фирма за промяната на статута. Сам едва ли ще успеете да се справите. Договорът за наем задължително съгласувайте с адвокат.
:D
А в центъра на Варна как са с паркоместата пред кафенетата :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 11 Фев 2010, 10:13

Днес имам среща със собствениците............
Изкарали са документа от кадатъра(само за седмица)
Ще видя всички налични документи, с които разполагат и ще мога да видя договора който са подготвили. Ако някой знае читав адвокат към когото да се обърна за да прегледа договора и фирма за надзор може да ме насочите.
А колкото до паркоместата - строят подземен парлинг наблизо............. :D
По-късно ще кажа какво се е случило.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 15 Фев 2010, 19:07

Получих още една оферта от фирма занимаваща се с документи........
Има доста неща които не знам дали въобще ще са ми необходими и какви са тия държавни такси........
Ако може да коментирате и нея ще съм благодарен.......
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 19:36

grizlio написа:Получих още една оферта от фирма занимаваща се с документи........

Ооо......, търг за обществена поръчка с явно надцакване :idea:
Кои от форума си избирате в комисията и кой да е председател :D
А комисионната каква е :wink:
grizlio, за следващи отговори от който и да е, пусни си ЛС, защото иначе е некоректно и непрофесионално да коментираме оферентите, без да знаем каква е тръжната документация(заданието/задачата) :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Фев 2010, 19:59

По повод горната картинка ще Ве предложа следните коментари:
1. Това не е оформено като оферта, а като сметка от кръчма – от тези, дето ги връчват на последните клиенти преди затваряне на заведението...
2. Като човек събере описаните суми, става 2840 лв – какви са тогава тези 1650 лв, платими на две части?
3. Доколкото разбирам, цената за проектиране е 1640 лв (в това число тези 300 лв за технология, която трябва да се направи, и то по принцип, а не ако някой изрично я изиска). Това е приемлива (дори сравнително ниска цена). Отново обаче липсва т. нар. ПБЗ, което е задължително.
4. Оттам нататък – всички тези "паспорти", "енергийни паспорти", "доклади", "обследвания" и т. н. – никой и по никакъв повод няма основание да изисква, а Вие да плащате.
5. Що се отнася до "държавните такси" в размер на 2000 лв – силно преувеличено. Има обаче допълнителни разходи по въвеждане на обекта в експлоатация (измервания, удостоверения и др.), които не са описани тук.
6. Като заключение – не е много сигурно дали хората, дали тази оферта са съвсем наясно какво следва да направят, и оттам – срещу какви пари...
7. И накрая – една дребна забележка. Няма фирми, които се занимават "с документи". Има такива, които се занимават с проектиране, е други, които се занимават със строителен надзор и въвеждане на строежите в експлоатация (и то за строежите от по-горна категория). Съвместяването на двете функции е конфликт на интереси, и се преследва от закона.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 20:05

magodeoz написа:1. Това не е оформено като оферта, а като сметка от кръчма – от тези, дето ги връчват на последните клиенти преди затваряне на заведението...
magodeoz написа:Няма фирми, които се занимават "с документи". Има такива, които се занимават с проектиране, е други, които се занимават със строителен надзор и въвеждане на строежите в експлоатация (и то за строежите от по-горна категория). Съвместяването на двете функции е конфликт на интереси, и се преследва от закона.

Точно казано или с други думи - без коментар :D
anserk
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация